Podpis sporazuma v Zavodu ARS VIVA

Objavljeno dne

SREDIŠČE SLOVENCEV IZ GORSKEGA KOTARJA BO V PREZIDU

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je včeraj skupaj z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch v Loški dolini podpisala aneks o podpori projektu Gorski kotar. Ministrstvi sta s tem pristopili k skupnemu projektu vzorčne turistično-izobraževalne kmetije, ki bo stala v kraju Prezid tik za slovensko-hrvaško mejo. 

Na kmetijskem ministrstvu so ob tem v sporočilu za javnost poudarili, da je projekt izjemnega pomena za slovensko narodno skupnost v Gorskem kotarju, tako v gospodarskem, kulturnem kot v izobraževalnem in narodnostnem smislu. Poleg kmetijske in turistične dejavnosti bo v objektu kulturno, izobraževalno in informativno središče gorskokotarskih Slovencev. Slovenska narodna skupnost v Gorskem kotarju sicer živi na zaokroženem obmejnem področju, in ker je območje oddaljeno od urbanih in jezikovno vplivnih centrov, se je tam tudi najbolj obdržala jezikovno avtohtona govorica slovenskega jezika.

Po podpisu je delegaciji obeh ministerstev je ustanovitelj Benjamin Žnidaršič predstavil zgodovino, vizijo in pomen Zavoda Ars Viva. Direktorica Urša Telič Miler pa je predstavila hostel, dejavnost in projekte, ki predstavljajo bodočnost zavoda.

test

Deli z ostalimi