»Raziskovalni turizem varuje in ohranja«

Objavljeno dne

V okviru operacije »Raziskovalni turizem v jamah varuje in ohranja naravne vrednote in kulturno dediščino Notranjske«, katerega vodilni partner je Društvo dolomitne lutke, smo člani zavoda Ars Viva raziskali in proučili 2 jami v Loški dolini, jamo Golobino in Mrzlo jamo pri Ložu. Ena izmed aktivnosti v projektu je namreč analiza stanja določenih podzemnih naravnih vrednot. Naš zavod se je osredotočil na dve jami na območju Loške doline in sicer smo analizirali tako imenovano »ničelno stanje« ponorne jame Golobina na Loškem polju in Mrzle jame pri Ložu.

 

Jama Golobina je ponorna vodna jama v kateri niha vodostaj, zato je bilo pri raziskovanju potrebno paziti na varnost, vremensko napoved in upoštevati mentorska navodila jamarjev iz Društva dolomitne lutke. Kadar je bilo le mogoče smo jamo zaradi varnosti raziskovali v parih, v globljih delih jame pa tudi po 3 osebe. Mrzla jama pri Ložu je le občasna vodna jama (jama z nestalnim vodnim tokom), po kateri teče voda le v času ekstremnih poplav, zato je bilo njeno raziskovanje in analiziranje manj zahtevno. Je pa bilo v jami večje število jamskih in ostali živali, kar je posledično pomenilo več dela in poudarka na tem segmentu analize.

Proučevanje te tematike je bilo zelo zanimivo. Pomembne ugotovitve bodo predstavljene z aktivnostmi operacije v naslednjih mesecih.

 

Urša Telič Miler, Zavod Ars Viva

 

Evropski kmetijski sklad za razov podeželja: Evropa investira v podeželje

         

Deli z ostalimi