RAZSTAVA BORIS IN ANA ŠTER

Objavljeno dne

OTVORITEV SLIKARSKE RAZSTAVE V DEOS CERKNICA

ANA in BORIS ŠTER PRVA SKUPNA RAZSTAVA

Razstavo smo odprli v torek, 7. maja 2019 ob 10. uri v jedilnici Doma. V kratkem kulturnem programu je nastopil Toni Rot z lepimi slovenskimi šansoni. Pevski zbor Doma pa je tudi prispeval nekaj pesmi.

Ana Šter

Rojena 1957 v Kranju in živi v Lešah pri Tržiču. Od sedmega leta se spopada s sladkorno boleznijo in posledično izguba vida. Ostalo ji je 5% vida. Z možem je vodila eno najbolj znanih gostiln na Gorenjskem. Po preselitvi v nov dom v Leše in po upokojitvi je skupaj z možem začela poleg vseh del še slikati. Najlepši motivi so rože in tihožitja v akrilu in pastelni tehniki. Izobražuje se v okviru Društva slepih in slabovidnih Kranj, kjer so bili mentorji Marjeta Žohar,Ivan Stojan Rutar, Izidor Jalovec, Bolislav Čeru in Vinko Hlebš in pa v društvu Paraplegikov, kjer so mentorji Jože Potokar, Rasso Causevig in drugi. Vsa ta izobraževanja so rodile slike, ki so jim umetnostni zgodovinarji dali zelo pozitivne ocene in Ana se je opugumila, da jih razstavi. Do sedaj je imela 22 skupinskih razstav.

Šter Boris

Rojen 23.8.1952 v Ljubljani je svoje otroštvo preživel v Tržiču. Po končanem služenju vojaškega roka je prevzel vodenje domače gostilne Pr´ Slug, kjer so poleg domače hrane prvi na Gorenjskem pričeli s peko italijanskih narodnih jedi. V domači gostilni Pr Slug, kjer so se zbirali domačini, športniki, umetniki, študentje in predvsem mladi je delal do leta 1993. Leta 1988 si je v prometni nesreči zlomil hrbtenico in istega leta sta se z ženo Ano preselila v novozgrajeno hišo v Leše. Po rehabilitaciji v Institutu za rehabilitacijo invalidov Slovenije se je aktivno začel ukvarjati z invalidskim športom.. V tenisu na vozičkih je bil na državnih prvenstvih vedno med prvimi tremi, tudi državni prvak in stoosemindvajseti na svetu. V kegljanju je bil državni prvak med veterani. V košarki na vozičkih so bili sedmi v Evropi.

Njegova ustvarjalna pot

Želja po ustvarjanju ga je zanesla med slikarje. Zveza paraplegikov Slovenije organizira redne mesečne likovne delavnice in vsaj tri krat letno tedenske likovne kolonije po vsej Sloveniji. Šter se jih vselej z veseljem udeleži in rezultati so se kmalu pokazali. Pod vodstvom mentorjev Jožeta Potokarja iz Trbovelj, Rassa Causeviga iz Postojne, Stojana Rutarja iz Kopra, ak. slik. Iztoka Jalovca – Izija iz Kranja in mag .Mladena Stropnika iz Ljubljane in ak. slik. Davida Premrla iz Tržiča so nastala dela, ki jih je pokazal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Likovni kritik in umetnostni zgodovinar, žal pokojni dr. Cene Avguštin je med drugim zapisal. »Umetnost ni samo čopič ali dleto, je tudi glava in srce«. Iz te lepe misli Johna Ruskina so zrasla tudi Šterova dela, in so plod trdega dela, ustvarjalne volje in umetnosti odprtega srca. Na »ex temporu« v Trbovljah si je za sliko Kozolec prislužil tretjo nagrado po mnenju strokovne komisije, Zveza likovnih društev Slovenije pa mu je podelila Certifikat kakovosti za grafiko Grad kamen, za delo na temo abstrakcija Skovir, Solinarke in Luko v realizmu.

Je član likovnega društva RELIK iz Trbovelj, Zavoda ARS VIVA, Likovnega društva Tržič in Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije, katero je vodil.

V Lešah organizira vsako leto na praznik Državnosti 25.6. likovno delavnico za slikarje Zveze paraplegikov in ostale. Udeležba je iz leta v leto večja. Pridejo tudi slikarji, ki slikajo z usti ali nogami in so člani mednarodnega združenja UNSU. Ob ustanovitvi Kulturno umetniškega društva Leše je dejaven tudi v društvu in je njen predsednik.

Do sedaj je imel 88 skupinskih razstav in 11 samostojnih.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi