Razstava društva PA-LETA Cerknica

Objavljeno dne

Od 2. decembra 2022 v Galeriji Zavoda Ars Viva razstavljajo: Silvana Lautar, Marija Braniselj, Sonja Butina, Marija Anzeljc, Marta Kvaternik, Tanja Zakrajšek Pucelj, Janez Dragolič, Milan Čeperkovič, Vlado Korak, Igor Vidrih, Valerija Gačnik, Miro Švigelj. Razstava bo odprta do 7. januarja.

Društvo Pa-leta deluje že dvajset let, v njem je trenutno aktivnih deset slikark in slikarjev. Vsa ta leta pa se sestav aktivnih članov močno spreminja, glede na spol, kvaliteto, starost in smatram to za dobro, ker s tem pridobivamo določena znanja in s tem širimo naše uspehe med enako misleče.

Namen današnje razstave pa je, kar najbolj verodostojno prikazati ustvarjalno energijo in vibracije likovnega ustvarjanja v preteklem letu v akrilu in grafični tehniki, ki pa trenutno ni prisotna na razstavi je pa predvidena za bližnjo prihodnost.

Lahko rečem, da smo v celoletnem neprekinjenem delu dosegli izjemno velik napredek pri vseh aktivnih članih. V to trditev nas lahko prepričajo razstavljena dela. Razgibana vedno polna tonska lestvica, da vedeti o razmišljanju in doživljanju sveta okoli nas. Igrivost pa večno željo po odkrivanju in sestavljanju likovnih elementov v harmonično celoto.

Tu gre velika zasluga našemu mentorju akademskemu slikarju Veljku Tomanu, ki nas redno vzpodbuja k širokem in popolnem sprejemanju tega kar želimo prenesti na platno. Njegova domišljija in iskriv likovni spev nam pomagata, da se dokopljemo do nevidnih izrisanih detajlov v naravi in dosežemo razne variante v barvnih različicah domišljenih trepetljivih iger svetlobe in senc. Vsem zna uliti avtorski likovni značaj, dopušča pa vsakemu da se izpoje po svoje. Samozavestna poteza čopiča, harmonično barvna skala, ki s svojo izrazito žarečo energijo zre v gledalca se nas polahko prijema, počasi smo začeli obvladovati tudi večje formate.

Ko se vprašam kaj bo naprej sem zaenkrat kar pomirjen, ker vem in čutim da smo skupaj zapisani razpoloženjskemu rokopisu barve in svetlobe.

Želimo biti nadaljevalci bogate slikarske krajinske tradicije društva. Pojavljali se bo bomo na tradicionalnih in novih predstavitvah in lahko zagotovim, da bo naš opus bogat in plod vztrajnega, resnega, predanega in neutrudnega dela.

Janez Dragolič

test test test test test test test

Deli z ostalimi