RAZSTAVA ZA ZLATO PALETO V PODCERKVI

Objavljeno dne

VELIK USPEH ZAVODA ARS VIVA NA IZBORU ZA ZLATO PALETO 2019 – FOTOGRAFIJA IN KIPARSTVO

V petek, 24. maja 2019 ob 18.uri sta podpredsednica ZLDS – Zveze likovnih društev Slovenije Srna Mandič in predstavnica žirije umetnostna zgodovinarka Polona Škodič podelili priznanja in Skupinska razstavacertifikate za tematsko razstavo Zlata paleta 2019 – fotografija in kiparstvo. V kulturnem programu je nastopil Janez Premrl in ženski pevski zbor Krsnice. O pomembnosti  razstave za slovenski in notranjski prostor je govoril župan Občine Loška dolina Janez Komidar. Gostitelja razstave je predstavil Benjamin Žnidaršič.  Podeljenih je bilo 9 certifikatov za fotografijo in 9 certifikatov za kiparstvo. Člani Zavoda Ars Viva so odnesli v kategoriji fotografije 4 certifikate. Dobili so jih: Bojana Benčina, Bojan Rupnik, Milan Predovič in Željko Pleše. V kategoriji kiparstva pa 2 certifikata Milan Predovič in Andrej Levstek. Pohvale oz. na razstavo so se uvrstili  še: Borut Kraševec, Nives Pišek, Paolo Tance, Lidija Vardijan in Mirjana Južnič Lilić. 

V soboto, 12. maja 2019 je bil v Zavodu Ars Viva izbor fotografije in kiparstva 2019  za Zlato paleto. Organizacija Zlate palete poteka v organizaciji Zveze likovnih društev Slovenije. Komisijo so sestavljali: Polona Škodič, predsednica, Karmen Bajec in Vlado Bucalo. Komisija je za razstavo izbrala 44 fotografij in 30 kipov. Razstavo je bila na ogled od 12. maja do 24. maja 2019, ko smo s kulturnim dogodkom razstavo zaključili.

Žirija o razstavi:

Na letošnjem izboru za Zlato paleto smo se vrteli okrog dveh osrednjih razpisanih tehnik, fotografije in kiparstva. Razpisane so bile  tri tematike: svetlo-temno, zavito-oglato in ljubezen. Posledica tako široko razpisanih tem je bil pester nabor likovnih del. Tem je komisija težko podelila le devet certifikatov v posamezni tehniki. Še težje pa izbor treh najboljših po mnenju komisije očitnih presežkov v likovnem ustvarjanju.

Likovna dela so se pretakala od figure do interierja, narave in urbane krajine, z načinom podajanja likovne snovi od abstrakcije do približevanja naravi. Za likovne izdelke, ki so izkazovali še posebno dodelanost in premišljenost v kompoziciji, v barvnih harmonijah v podajanju ploskev ter svetlo-temnih odnosov smo ugotovili, da je človeška figura še vedno živa in vizualno prepričljiva, celo aktualna v danih razmerah. Med drugim tudi, da je manj in bolje premišljenih elementov bolje kot več. Najboljšo popotnico za prepričljivo, vznemirljivo opazovanje del smo našli v izvirnosti v likovni snovi ali v materialu. Še posebno v tistem, ki ga še nismo videli in ki nam je dal vedeti, da se likovne ideje še dolgo ne bodo izčrpale tudi v prihodnosti.

Vsem avtorjem čestitamo za trud in udeležbo, nagrajencem pa dobro popotnico v urjenju svojih veščin in nadaljnjemu razvoju svoje likovne poti.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi