Samostojna razstava Benjamina Žnidaršiča v DSO Kamnik

Objavljeno dne

V Domu starejših občanov v Kamniku Benjamin Žnidaršič predstavlja svojo 47. samostojno likovno razstavo. Prav v DSO Kamnik je preživel deset let svojega življenja. Z razstavo se je hotel osebju doma zahvaliti za vse dobro, kar je tu doživel. Razstavljal je od 1. junija 2020 do 1. marca 2021. Zaradi posledic pandemije novega korona virusa oz. bolezni covid-19 organizatorji eden za drugim odpovedujejo letošnje, razstave, prireditve, prikazi, itn. Ta razstava je bila na ogled postavljena ravno z namenom polepšati dneve stanovalcem doma in jih motivirati, da kljub stiskam vzdržijo brez svojcev, pa vendar s svojimi lepimi spomini.

O razstavi je umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Polona Škodič zapisala.”Pričujoča razstava nam bo tokrat prikazala izbor del, ki so večinoma nastala prav nedavno, ostala pa so iz obdobja zadnjih nekaj let. Motivna pestrost nas od domače doline vodi širom po Slovenij; – k jezerom, v vinograde, na Kras in na Primorsko, prav do morskih obal. Narava mu je bila vselej izziv, ravno zaradi barvnih preobražanj, vremenskih sprememb in svetlobnih učinkov. Iz platen izžarevata notranji temperament in energija, v nenehnem prepletanju snovne barvitosti in poetične ekspresije. Z neštetimi barvnimi odtenki in prelivanji ter odločnimi širokimi potezami se tako predaja lepoti spreminjanja in ustvarja posebno doživeto atmosfero. Nagovarja nas s sodobno likovno govorico, a se hkrati z velikim spoštovanjem obrača k tradiciji krajinarstva in tako nadaljuje in dopolnjuje podobo umetnosti današnjega časa.

Slikarska dela Benjamina Žnidaršiča so iskrene barvite pripovedi včerajšnjega in današnjega dne, so spomini in nostalgija, so trenutki in stoletja, ki jih doživlja v svojih upodobitvah kot dragoceno dediščino. So trajni likovni zapisi o večnosti življenjskega kroga, o naravi in njenih odsevanjih skozi letne čase, o poteh in upanju, o domači zemlji in njenih ljudeh, o spoznanjih in človeku, ki verjame v jutrišnji dan.”

 

test test test test test

Deli z ostalimi