SLIKARSKA POEZIJA – VELJKO TOMAN

Objavljeno dne

V GALERIJI ŠTALA JE VELJKO TOMAN ODPRL NOVO SAMOSTOJNO RAZSTAVO

20180819 193440FOTOGRAFIJE – Akademski slikar Veljko Toman je v Zavodu Ars Viva v galeriji »Štala« 19. avgusta 2018 odprl novo samostojno razstavo. Toman se je rodil leta 1944 v Splitu. Otroštvo je preživel v domači vasi Vrbje v Savinjski dolini. Po končani šoli za oblikovanje in Pedagoški fakulteti (likovna smer) pri profesorju Z. Didku se je leta 1967 vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1971 je diplomiral na slikarskem oddelku pri profesorju M. Sedeju in pridobil naslov akademski slikar. Zaposlil se je v Mestnem muzeju Ljubljana in nadaljeval podiplomski študij restavratorstva pri 20180819 194045profesorju Mirku Šubicu. Leta 1975 je uspešno zagovarjal specialistično nalogo in si pridobil naziv akademski konservator specialist. Kot slikar se ukvarja s slikarstvom, grafiko in ilustracijo ter s pedagoško andragoškim delom na restavratorskem in likovnem področju.

O njegovem slikarskem delu je spregovorila umetnostna zgodovinarka Polona Škodič, ki ga je označila kot enega izmed kvalitetnih nadaljevalcev bogate slovenske krajinske tradicije, to je delo slikarjev kot so bili, denimo Ivan Grohar, France Pavlovec ali Evgen Sajovic… Veljko Toman na svojski, razpoznavni, močno ekspresivno naglašeni način, s vehementno, a zanesljivo potezo čopiča, beleži slovenske krajine in vedute. Ekspresivnost njegovih pejsažov še stopnjuje izrazita barvitost.
Pričujoče podobe na razstavi izpričujejo vse slikarjeve značilnosti in kvalitete:drzne poteze čopiča kot značilen osebni slikarski rokopis, intenzivna barvna lestvica in razpoznaven osebni slog. Ko se sprašujemo po vzornikih v razvoju Tomanovega slikarstva, ne moremo mimo spoznanja, da je nanj vplival tudi velikan v slikarskem svetu, Vincent van Gogh. To poudarjeno dokazuje prav njegovo zadnje delo Sončnice, polne sonca, ki pomeni vir energije in življenja na planetu in ki pri Tomanovem slikarskem prijemu s svojo tipično bleščavo zažari na platnu kot živa priča narave.

V kulturnem programu so nastopili, na trobenti Blaž Poje, na kitari Danilo Bavec in prebirala se je poezija Benjamina Žnidaršiča. Razstava bo odprta od 19. avgusta do 19. oktobra 2018. Dogodek je bil lep uvod kulturnega večera, ki se je nadaljeval z gledališko predstavo.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi