Samostojna razstava Željka Vertlja

Objavljeno dne

Kulturno društvo Norma7 je 27. januarja 2020 v avli Ljudske univerze v Ajdovščini pripravilo že 45. samostojno razstavo slikarja Željka Vertlja – člana Zavoda Ars Viva. Razstava ima naslov Moja pot, v njej pa slikar zaradi manjšega prostora predstavlja le dvanajst cvetličnih motivov v tehniki akril.

Željko Vertelj se je po prometni nesreči leta 1993 (postal je tetraplegik), poskusil v slikanju. Najprej z risbo, vendar mu ni šlo najbolje, saj v prstih ni bilo ne prijema ne pravega občutka. Zato se je pridružil slikarjem Likovne razstava željko verteljsekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije in kaj hitro spoznal, da ni pomembno s čim držiš čopič, temveč kaj znaš.
Vertelj je slikar, ki čuti slovensko tradicijo in jo nadaljuje, dopolnjuje ter vedute in krajine podaja v malo blagem in zabrisanem tonu. Njegova poteza čopiča je premišljena, mogoče malo plaha. Pa vendar dovolj odločna, da v tem času, odkar slika, nastajajo kvalitetna dela. Je slikar, ki mu oblikovanje globinskih razsežnosti prostora v določenem izbranem slikarskem motivu pomeni poseben izziv. Nekatera njegova krajinska dela preraščajo okvir realističnega slikarstva. Sodijo v meje slikarjeve optične zaznave krajine, ko svetloba neprestano spreminja njene oblike in v katere se gore, vode, nebo in obzorje povezujejo v enotno barvno prizorišče.
Željko Vertelj je od leta 1998 član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Svoje znanje pa nadgrajuje na likovnih delavnicah in kolonijah, ki jih vodita slikarja Rasso Causevig in Jože Potokar – Cvrčo.
Razstavo je odprla predsednica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Mirjam Kanalec. Kulturni dogodek pa so obogatili in popestrile recitatorke skupine Ona-one. To so: Marjana Lavrin, Alenka Tratnjek in Mirjam Kanalec iz DP ljubljanske pokrajine, recitatorki Majda Birsa in Vanda Žvanut. Pri otvoritvi je sodeloval tudi kitarist Toni Rot. Razstava bo odprta do 21. februarja 2020.

 Youth hostel Ars Viva

 

test test test test

Deli z ostalimi