SLIKARSKA RAZSTAVA ŽELJKO VERTELJ

Objavljeno dne

V galeriji Štala smo 10. aprila 2019 na ogled postavili samostojno razstavo Željka Vertlja iz Kočevja. Ob otvoritvi 14. aprila ob 17.00 uri so mu v kulturnem dogodku Pojemo pomladi zapeli gojenci pevske šole Barbare Tance. Razstava bo odprta do 11. maja 2019.Slikar Željko Vertelj

LJUBO ZIDAR O NJEGOVEM SLIKARSTVU

O njegovem slikarstvu je Ljubo Zidar napisal: “Slikanje in upodabljanje vidnega sveta ali izbranih motivov okoli nas, za ustvarjalca vedno pomeni draženje čutil, ter preizkušanje samega sebe, da na slikarsko površino s pomočjo risbe ali barvnih nanosov upodobi iluzijo vidnega v čimbolj resnični podobi.pri vsem tem je pomembna želja po upodabljanju in intuitivno dojemanje motivov. poleg razumevanja ter upoštevanja nekaj osnovnih likovnih zakonitosti kot so: kompozicija vizualna globina, barvni odnosi, harmonija barv, kontrasti., je seveda izredno pomembno samo čutenje vzdušja ambientov, objektov ali predmetov. Vsekakor je vsak nov motiv v različnih okoliščinah vedno znova izziv za sebe, ki ob gledanju vzbuja nove občutke in doživetja. Enako naj bi doživljali tudi opazovalci likovnih stvaritev. Pri vsem tem sploh ni pomembno na kakšen način je ustvarjeno likovno delo, pomembna je sporočilnost vsebine in moč izraza.

V slikarstvu Željka Vertlja, ki mu zaradi neugodnih življenjskih slučajev ni dano ustvarjati z rokama, se odražajo prav vse kvalitete likovnega izraza katere se vidi prisotnost izredne discipline in reda pri upoštevanju kompozicijskih zakonitosti zaradi česar upodobljeni motivi in predmeti trdno stojijo na izbranih formatih. Impresionistični način slikanja izraža navidezni nemir, ki ga v resnici ni. Disciplinirano nanašanje barvnih lis nam daje izredno umirjen vtis kontroliranih vibracij barvnih tonov ujetih v upodobljenih motivih. Vsekakor nam Željko v svojih slikah pričara resnična vzdušja pokrajin, ambijentov življenskih okolij in tihožitij, pri čemer izraža močno disciplino ter natančnost dela. Vsled omenjenih dejstev verjemimo, da je Željko Vertelj, na način svojega dela sposoben ustvarjati tudi v čisti risbi.”

Ljubo Zidar, ak. kip.rest. in mag um.

test test

Deli z ostalimi