Srečanje invalidov v Loški dolini

Objavljeno dne

FOTOGRAFIJE – Vroče poletje se je poslovilo in prišel je čas, ko so na Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine pripravili vsakoletno jesensko srečanje. Že nekako po tradiciji ga namenijo tudi ogledu krajevne župnijske cerkve s sveto mašo. Tokrat so si ogledali farno cerkev Sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu, ki je prvič omenjena že leta 1221. Prvotna romanska cerkev je bila večkrat prezidana, nov prezbiterij pa je dobila leta 1643. Na podstrešju so še freske iz začetka 16. stoletja. Pri maši nas je nagovoril župnik Blaž Dobravec in pripomnil, da paraplegiki nosimo poseben križ, ki ni prav lahak. Povemo naj še, da imajo v Občini Loška dolina kar 26 sakralnih spomenikov.župan Občine Loške doline Janez Komidar

Zatem so se odpravili proti nekaj kilometrov oddaljeni Žagi, kraju našega osrednjega srečanja. Gostoljubje jim je v svojem večnamenskem poslopju ponudil pesnik, pisatelj, slikar in vodja Zavoda Ars Viva tetraplegik Benjamin Žnidaršič. Prostor je namenjen razstavam, različnim kulturnim in ustvarjalnim delavnicam ter nastopom glasbenih in kulturno umetniških skupin. V njem je še delujoča žaga na vodo, ki se ponaša z najstarejšim gatrom (polnojarmenikom) v Evropi in tudi delujoča elektrarna, ki presežek srečanje invalidovelektrike odvaja v omrežje. Ogledali so si lahko tudi razstavljena dela naših slikarjev Željka Vertlja, Benjamin Žnidaršiča in Damjana Roglja. Uživali so torej v idiličnem okolju ob izviru Velikega Obrha pod Racno goro v prelepi naravi polni tišine. Veliki Obrh je drugi izvir reke sedmerih imen, ki kot Ljubljanica teče skozi našo prestolnico. Prvi izvir se imenuje Trbuhovica, ki izvira na Hrvaškem, tretji je Stržen, četrti Rak, peti Pivka, šesti pa Unica.
Po dobrotah na žaru, ki sta jih pripravila žar mojstra Jože Berčon in Tomaž Florjančič, nam je dobrodošlico zaželela predsednica društva Mirjam Kanalec, prijetno počutje v Občini Loška dolina pa tudi župan Janez Komidar. Omenil je zanimivosti in lepote občine, nato pa smo se prepustili pestremu kulturnemu popoldnevu v »nebesih pod Snežnikom«, kot je v nagovoru pripomnil župan. Navdušili so jih domači godbeniki Pihalnega orkestra Kovinoplastike Lož, Mešani pevski zbor PGD Iga vas, pevec in kitarist Toni Rot, Janez Premrov kitarist in harmonikaš Klemen.
Za nekoliko adrenalina so poskrbeli naši ATV motoristi, ki so vse avanturnih voženj željne udeležence, zapeljali po slikoviti okolici.
Tudi tokrat so bile vse organizacijske niti v rokah Mojce Burger, pomagale pa: Saša, Klavdija, Barbi, Jana, Anja in Lara. Pester izbor katetrov pa nam je predstavila predstavnica Coloplasta Tanja Podoreh.
Vsem, ki so nam obogatili in popestrili lepo druženje, se prav lepo zahvaljujemo.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi