Strokovna Ekskurzija Združenja Las Notranjska: Pogled v Prihodnost Kmetijskega Razvoja in Lokalnega Gospodarstva

Objavljeno dne

Datum: 6. oktober 2023

Organizator: Las Notranjska

Udeleženci: Tjaša Intihar in Matjaž Tomažič iz Zavoda Ars Vive

Las Notranjska, (LAS), se je 6. oktobra 2023 odločila, da organizira za člane strokovno ekskurzijo, ki je obetala ogled in spoznavanje zanimivih projektov, podjetij in organizacij v obalno-kraški regiji. Ekskurzija je omogočila vpogled v trajnostni kmetijski razvoj, lokalno gospodarstvo ter druge zanimive projekte v tej regiji.

Purissima – Kmetijska zadruga Agraria Koper

Prva postaja ekskurzije je bila Purissima, kmetijska zadruga Agraria v Kopru. Tu smo spoznali zgodbo uspeha lokalnega kmetijskega sektorja, kjer se ukvarjajo s pridelavo ekološko pridelane hrane. Predstavili so nam njihove dejavnosti, naložbe v trajnostni razvoj, ter kako uspešno povezujejo kmete z lokalnimi potrošniki.
Predstavitev LAS Istre

Na drugi postaji smo se srečali s predstavniki LAS Istre, ki so nam razložili, kako potekajo projekti na lokalni ravni in kako se lokalna akcijska skupina povezuje z različnimi deležniki za trajnostni razvoj regije. S tem smo dobili boljši vpogled v to, kako delujejo LAS-i in njihov prispevek k lokalnemu razvoju.

Ankaran – Čez slani travnik

V Ankaranu smo imeli priložnost raziskati naravno bogastvo slanega travnika in izvedeti, kako se ti ekosistemi ohranjajo ter kakšen je njihov vpliv na lokalno okolje in gospodarstvo.

Koper (Ribiški pomol)

Na Ribiškem pomolu v Kopru smo se pogovarjali o pomenu ribištva za lokalno skupnost ter o izzivih, s katerimi se sooča ta panoga. Ribiški pomol nas je spomnil na bogato tradicijo ribištva v tej regiji. Imeli smo tudi kosilo, ki je bila lepa predstavitev, kako deluje njihov uspešen projekt, o združenju 2 ribičev v uspešno restavracijo na barki, ki ponuja dobrote, ki jih ulovijo v slovenskem morju.

Izola – projekt DRIVE IN tržnica Loreto

V Izoli smo se seznanili s projektom DRIVE IN tržnica Loreto, ki predstavlja inovativno rešitev za lokalne kmete in potrošnike ter spodbuja lokalno samooskrbo.

Center Uporabnih Predmetov v Izoli

Na tej postaji smo spoznali Center Uporabnih Predmetov v Izoli, kjer smo videli, kako se da uporabljene predmete uporabiti, da zopet pridejo k novim uporabnikom.

Piran – Ogled Muzeja školjk
Muzej školjk v Piranu je bil ustanovljen z namenom raziskovanja, ohranjanja in predstavitve bogatega sveta morskih školjk in drugih morskih organizmov v Jadranskem morju. Muzej deluje pod okriljem Inštituta za varstvo naravne in kulturne dediščine Piran in skrbi za razstavo številnih vrst školjk, rakov, polžev in drugih organizmov, ki jih najdemo v tem delu Jadranskega morja.

Padna
Padna ima bogato zgodovino, ki seže vse do rimskih časov. V starem jedru vasi boste našli očarljive kamnite hiše, ozke ulice in čudovite skrite kotičke. V središču vasi stoji tudi cerkev sv. Petra in Pavla, ki je pomembno kulturno in arhitekturno dediščino tega kraja. Padna ohranja svojo tradicijo in kulturo ter redno organizira kulturne prireditve in festival P’vinski dnevi, kjer se lahko obiskovalci seznanijo z lokalno kulturo, glasbo in kulinaričnimi specialitetami.

Strokovna ekskurzija Las Notranjska je omogočila udeležencem, da spoznajo in razumejo različne vidike trajnostnega razvoja, lokalnega gospodarstva in sodelovanja med različnimi akterji na lokalni ravni. Ta dogodek je pripomogel k izmenjavi idej, izkušenj in mreženju ter hkrati spodbudil razmislek o pomembnosti lokalnega razvoja in trajnostnih pristopov v regiji.

Deli z ostalimi