Ustvarjalna delavnica gline 2021

Objavljeno dne

Delavnica oblikovanja gline v prvi vrsti pomeni ustvarjalno druženje obenem pa pomirja in uči. Keramika je zelo kompleksna in združuje umetnost, obrt, ročne spretnosti, kot tudi kemijo, fiziko. Gre za cel vikend ustvarjanja in spoznavanja tehnološkega postopka za stare in mlade. V vikendu od 30. julija do 1. avgusta 2021, smo imeli 38 udeležencev, ki so bili različnih starostnih skupin. V delavnici je kot mentor sodeloval kipar in lončarski mojster Iztok Mlakar, čigar družinske korenine izhajajo iz Loške doline. Otroci so že nestrpno čakali na oblikovanje gline. Program je bil razdeljen v dva dela: prvi obsega teoretični del, oblikovanje izdelkov in izdelavo glazur, drugi pa demonstracijo postopkov, glaziranje, peko in analizo rezultatov. Mentor jim je vizuelno predstavitvi različne tehnike oblikovanja gline, nato so udeleženci ustvarjali sami.
Udeleženci so poskusilo delati z glino, jo prostoročno oblikovali, delali pa so tudi na lončarskem vretenu, predvsem pa so se naučili, kako iz gmote gline lahko nastane skodelica, vaza ali krožnik. Mojster je razložil postopke s katerimi pride do končnega izdelka. V drugem delu pa smo spoznali še postopke sušenja in žganje. Mentor je razložil, kako se pred žganjem glinene izdelke sušijo, nekatere poslikajo in nato zložijo v peč. Enkrat žgane izdelke glazirajo in ponovno spečejo.

Zadnji dan, 1. septembra, so se nam pridružili tudi gost Youth hostla Ars Viva, ki so poslikavali narejene izdelke in sodelovali pri vlaganju izdelkov v peč. Benjamin Žnidaršič jim je demonstriral slikanje z usti.

Naše delavnice obiskujejo mnogi hiperaktivnimi otroki in čudežno je bilo opazovati, kako so se ob glini umirili in sprostili. Kar je tako čarobno je to, da se njihova sposobnost koncentracije povečuje in podaljšuje, ko se osredotočajo na glino, ki jih »začara«. Nove nevronske povezave, ki se ustvarjajo v možganih in daljšajo čas njihove zbranosti, jim nato dobro služijo v šoli in vsakdanjem življenju.

Glina kot material in proces dela z njo uči nenavezanosti. Ko v izdelke vložiš veliko truda, časa in ljubezni, se spotoma pogosto na njih navežeš. A proces dela je končan šele, ko izdelek srečno pride iz peči v enem kosu. Kar včasih tudi ne uspe, saj med peko poči, lahko pade na tla ali pa ga poškoduje glazura, ki se pod visokimi temperaturami v peči obnaša drugače od predvidenega. Tako se vedno znova učiš, da se ne navezuješ preveč na materialno, ampak uživaš v procesu in v novo pridobljenih znanjih in izkušnjah, četudi grenkih. Glina uči tudi potrpežljivosti in vztrajanja, kar še kako koristi tudi zunaj delavnice z glino.

Delavnico je finančno podprla Občina Loška dolina.

test test test test test test test test test

Deli z ostalimi