USTVARJALNI DNEVI ŽAGA 2023

Objavljeno dne

Ustvarjalni dnevi Žaga 2023 so potekali od četrtka 13.7.- 16.7.2023.

Projekt je nadgradnja prejšnjih likovnih in literarnih manifestacij. Že osmo leto se bomo zbrali skupaj slikarji Zavoda Ars Viva, drugi slovenski slikarji in nekateri mednarodni slikarji. Vključili smo delo otrok, z namenom spodbujanja aktivnosti, s katerimi v njihova življenja vnesemo elan in življenjsko energijo. Običajno na naših delavnicah sodelujejo tudi invalidni ustvarjalci. Obenem v življenja ustvarjalcev prinašamo občutek koristnosti, saj bodo dela razstavljena na turističnem kraju kot zanimivost za obiskovalce izvira Obrh in pešpoti okoli Loške doline.

V sodelovanju s partnerji na projektu zagotavljamo vrednote, ki jih želimo utrjevati skozi projekt: sodelovanje, odprtost, ustvarjalnost, optimizem, inovativnost, samozavest in čezmejno sodelovanje. Risbe ali slike lahko ustvarjamo v likovnih tehnikah: svinčnik, voščenke, pastel, oglje, flomastri, kemični svinčnik, tempera, akvarel, akril in olju. Projekt spodbuja udeležence pri doživljanja prostora in poglobljenemu doživetju umetnosti v neokrnjeni naravi.

V delavnici sta literarna beseda in likovna podoba navdihovali druga drugo in poiskali nove načine sobivanja in avtonomnega izražanja. Strokovni sodelavci poznajo ciljno skupino in imajo izkušnje z delom na tem področju. Posebno pa zagotavljajo, da je bilo izobraževanje povezano s tradicijo in umetniškimi trendi.

Izražanje v kiparskem jeziku je povezano s kulturno dediščino in oplemeniteno tudi s čustvenimi in/ali duhovnimi sestavinami. Tako kot se človek brez poznavanja jezika ne more sporazumevati s sočlovekom, tako brez poznavanja likovnega jezika ne more užiti duhovnega sporočila, ki ga vsebuje umetnina. Vse velike dobe likovne umetnosti so znale in zmogle uresničiti skladnost med čustvenimi in razumskimi sestavinami. Če človek ne pozna likovnega jezika, mu je odvzeta možnost prilaščanja in uživanja telesnih in duhovnih vrednosti, ki so izražene v umetnini. Temeljni cilj delavnice je, da sodelujoči z lastnim likovnim izražanjem preverjajo in razvijajo razumevanje prostora, izražajo občutja, stališča in vrednote.

Ustvarjali smo v petek popoldan, soboto in nedeljo. Ustvarjalo je 35 oseb. Približno 20 oseb je prespalo v objektu, ki ima pomožna skupna ležišča in dve sobi, ki imata po dve ležišči ter v našem kulturnem centru v Podcerkvi, kjer imamo tri sobe in osem ležišč. Drugi so prihajali tako, kot jim bo omogočal čas. V soboto ali mogoče že v petek smo odprli razstavo likovnih del, ki so jih  sodelujoči prinesli s seboj. Hrano smo skupaj z volonterji in vaščani pripravljali v kuhinji na stari žagi, kjer so tudi sanitarni prostori in tuš.

Mednarodne izmenjave umetnikov so zelo pomembne za umetniško rast posameznih ustvarjalcev, kot za navezavo stikov in spoznavanje ter kvalitetno sodelovanje v mednarodnem umetniškem prostoru. Veliko prizadevanj smo usmerili, da bi mladina spoznala moč sodobne likovne umetnosti.

Prireditev je velik organizacijski projekt, ki zahteva veliko energije, da ga lahko profesionalno in kvalitetno izpeljemo. S tem ponudimo avtorjem, da se izkažejo z osebnimi avtorskimi nagovori. Srečanje omogoča, da naši avtorji primerjajo dosežke s tujimi udeleženci, ki prinašajo v naš kulturni prostor kreativni karakter njihovega naroda.

 

 Urnik

 

Prvi dan – petek:                  

– zbor udeležencev ob 15.uri

– predstavitev delavnice in predstavitev sodelujočih

– nastanitev tistih, ki bodo bivali več dni

  • ustvarjanje v izbrani tehniki

 

Drugi dan – sobota:

– zajtrk od 7 – 9.ure

– ustvarjanje in izmenjava izkušenj

  • kosilo ob 13.uri
  • ustvarjanje
  • večerja ob 18.uri
  • otvoritev razstave ob 19.uri

 

Tretji dan – nedelja:

– zajtrk od 8 – 9.ure

– okrogla miza

– kosilo ob 13.uri

– zaključek ob 15.uri

 

 

SEZNAM UDELEŽENCEV SLIKARSKE KOLONIJE IN GLINE NA ŽAGI (14.7.2023-16.07.2023)

 

Crnković Darko, Štrajhar Dušan, Jantol Jelka, Jože Potokar, Benjamin Žnidaršič, Lojze Kalinšek, Šajn Frane, Močnik Boštjan, Lomšek Binca, Vesel Anka, Kunšek Staša, Vertelj Željko, Švigelj Miko, Dragolič Janez, Lautar Silvana, Toman Veljko, Benčič Dragica, Benčič Cvetko, Lahovec Lili, Leban Klavdij, Vučko Lučka, Čaušević Rajko, Leš Marijan, Mlakar Iztok, Cestnik Zdenka, Cestnik Slavko, Keršič Jolanda, Keršič Zvonko, Buletinac Danijela, Sušanj Dragica, Forjanič Renato, Forjanič Marija, Trubačev Leon, Petrovčič Nina, Petrovčič Jure,…

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi