Delavnica gline 2020

Objavljeno dne

Delavnica gline od 14.8. do 16.8.2020 na Velikem Obrhu je imela namen, da se udeležencem skozi zabavo in ustvarjalnost približati lokalno kulturno dediščino, s poudarkom na pomenu ohranjanja in obujanja lepote umetnosti keramike in lončarstva.
V treh dneh ustvarjanja smo pod mentrorstvom Iztoka Mlakarja spoznali vse postopke pri nastajanju glinenih izdelkov. Otroci so nestrpno čakali na oblikovanje gline in delu na vretenu. Vendar so po začetnem navdušenju ugotovili, da za to potrebujejo še vaje. Raje so se posvetili ročni obdelavi gline in poslikavi izdelkov.
Po predstavitvi različnih tehnik oblikovanja gline so udeleženci ustvarjali sami. Približno dvajset udeležencev je poskusilo delati z glino, ki so jo prostoročno oblikovali. Najbolj talentirani pa so delali na lončarskem vretenum in so se naučili, kako iz gmote gline lahko nastane skodelica, vaza ali krožnik. Mojster je nazorno razložil postopke s katerimi pride do končnega izdelka. Sledil je še prikaz in prakticiranje tehnike oblikovanja in vlivanja v kalupe. Na koncu pa smo spoznali še postopke sušenja in žganje.
Pred žganjem se moirajo glineni izdelki sušitii, nekatere poslikajo in nato zložijo v peč. Enkrat žgane izdelke glazirajo in ponovno spečejo. »Lončarjenje« ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled je potrebno zelo veliko prakse in ustvarjalnosti. Lončarstvo je ena od tradicionalnih veščin, ki še vedno živi in ponovno pridobiva na popularnosti. Prav zato je pomembno, da se tudi otroci zavedajo pomembnosti ohranjanja tovrstne obrti ter da je tovrstno dejavnost potrebno ohranjati oz. oživljati tudi v prihodnje.

Vabilo delavnica gline

test test test test test test test test

Deli z ostalimi