RAZSTAVA “STARE SLIKE IZ PODCERKVE”

Objavljeno dne

FOTOGRAFIJE – Na predvečer državnega praznika, v nedeljo 24.6.2018 so vaščanke in vaščani ob 19. uri pripravili otvoritev razstave “Stare slike iz Podcerkve” v Galeriji Štala v Zavodu Ars Viva. Na pobudo Benjamina Žnidaršiča so se skupina Podcrkljanke vključile v zbiranje starih slik in pomagale pri izdaji Podcerkavskega zbornika. Z zbiranjem fotografij med vaščani ohranjamo krajevno izročilo in ga vsaj delno varujemo pred pozabo. V prispevkih, ki jih napišejo vaščanke, lahko zaslutimo življenjske zgodbe, usode posameznikov, ki so že davno odšli, vendar so zaznamovali svoj življenjski prostor. Na tak način smo najbolj verodostojno praznovali Dan državnosti.

Skupina Podcerkljane pod vodstvom Milene Strele so tudi sodelovale pri izvedbi kulturnega programa. S Stanislavom Hacetom, najstarejšim muzikantom v vasi,  so zapele nekaj ljudskih pesmi. Vse prisotne je pozdravil župan Janez Komidar, nagovor ob razstavi in slavnostni govornik je bil Miloš Toni, umetnostna zgodovinarka Polona Škodič pa je predstavila”Podcerkavski zbornik” in spregovorila o razstavi starih slik. Prireditev je povezovala in vodila Milena Ožbolt, ki je o Podcerkvi tudi pisala na portalu stareslike.cerknica.org. O Podcerkvi so na portalu pisale tudi Anita Manfreda in Janja Urbiha.

Vsakdanji ritem življenja, ki ga zaznamuje nenehno hitenje, nas vse bolj siromaši, saj izgubljamo stik s soljudmi, še posebno s starejšimi rodovi, ki s svojimi izkušnjami, spomini, pripovedmi in izročilom prepogosto ostajajo prezrti. Vendar le ni vse tako črno, kot se zdi. Obstaja namreč vrsta projektov ter pobud posameznikov in skupin, ki načrtno ohranjajo izročilno podobo in zavedanje o preteklih obdobjih, spreminjajočih se podobah krajev in ljudi. Med njimi je gotovo Miloš Toni, s portalom “Stare slike”, ki v elektronski obliki ponuja arhiv starih fotografij cele regije. Z zbornikom, ki smo ga izdali ob razstavi smo tudi z linki povezali med seboj. Izdajo zbornika in razstavo sta podprla Občina Loška dolina in Zavod Ars Viva. Uredil in pripravil za tisk pa Benjamin Žnidaršič.

Zahvaljujemo se vsem za pomoč pri izvedbi razstave in izdaji zbornika!

test test test test test test test test test

Deli z ostalimi