GRAFIKA IN RISBA 2019

Objavljeno dne

ZLATA PALETA – OSNOVNE TEHNIKE IN GRAFIKE 2019

Zveza likovnih društev Slovenije je za leto 2019 pripravila prvo od štirih tematskih razstav, na temo ljubezen, zavito-oglato in svetlo-temno. V likovnih tehnikah risba, grafika in akvarel. Izbor del je potekal v soboto, 2. marca 2019, v Delovskem domu v Trbovljah. Na ocenitev je prispelo 183 del, na razstavo pa se je uvrstilo 49 del. Pri vsebini in motivih prispelih del se je pokazala velika pestrost. Od človeške figure, portreta, narave, tihožitja, simbolike, geometrije in abstrakcije. Delo žirije je bilo zahtevno in dolgotrajno, saj je bilo veliko izvrstnih del. Kriteriji pri izboru del za uvrstitev na razstavo so bili kreativnost, izpovednost, likovno znanje, izvedba, upoštevajoče tehnike.
Na odprtju razstave 7. marca 2019 je strokovno mnenje o razstavi podal Todorče Atanasov, akademski slikar in grafik, specialist ter predsednik strokovne komisije sobotnega izbora. Zahvale, priznanja in certifikate kakovosti pa je podelila predsednica Zveze likovnih društev Slovenije, Klavdija Sitar. Podeljenih je bilo 8 certifikatov kakovosti za osnovne tehnike in 11 za grafike. Certifikat kakovosti številka 914 ni bil podeljen. Za Zavod Ars Viva je certifikat dobil Željko Vertelj, na razstavo pa sta se uvrstila še Milan Predovič in Boštjan Močnik. Na izboru je sodeloval tudi Benjamin Žnidaršič.

PREJEMNIKI CERTIFIKATOV KAKOVOSTI
OSNOVNE TEHNIKE:
898 Irena Furlanič – Sončnice, oglje/papir; LIK Izola
899 Vida Praznik – Valentinovo, akvarel; MAVRICA Novo mesto
901 Jelka Jantol – Pogled, flomaster; LILA Litija
902 Srna Mandič – Ob oknu, pastelni svinčnik; Društvo likovnikov Ljubljana
903 Dušanka Prah – Odtisi morja, svinčnik; Društvo likovnikov Trebnje
904 Blanka Božič – Labirint, kemični svinčnik; KDLU GAL
905 Vital Žitnik – Žametna, akvarel; Društvo likovnikov Trebnje
906 Oskar Sovinc – Vnukinja, sepia; DŠL Velenje
GRAFIKE:
900 Iva Davidovič – Midva, digitalna grafika; Likovna družina DOBOVA
907 Jelka Jantol – Moj, suha igla; LILA Litija
908 Leonida Goropevšek – Kolo, jedkanica; Likovno društvo Mengeš
909 Liljana Čuček – Da se spočije oko, akvatinta; Društvo likovnikov Trebnje
910 Salih Biščić – Lesketanje, linorez; DŠL Velenje
911 Milica Tomšič – Ovenela, suha igla; Likovno društvo Mengeš
912 Željko Vertelj – Vasica, suha igla; ARS VIVA
913 Rabič Barbara – Ljubezen boli, suha igla; Likovno društvo Mengeš
914 številka ni podeljena
915 Oskar Sovinc – V odsevu noči, linorez; DŠL Velenje
916 Roman Kovačič – Midva, suha igla; LILA Litija
917 Andrej Hostnik – Litija Ljubim okroglo in oglato, linorez; LILA Litija

«Kriteriji pri ocenjevanju in izbiri del so bili kreativnost, izpovednost, likovno znanje, izvedba, upoštevajoč likovne tehnike. Slovenija ima namreč dolgo tradicijo grafike in izvrstne grafične ustvarjalce, svetovno priznani Ljubljanski grafični bienale ali tako imenovano »Ljubljansko grafično šolo«. Na žalost pa je občutek, da gre ta žlahtna starodavna likovna tehnika počasi v pozabo, zato me veseli, da avtorji posegajo po tej krasni tehniki, ki zahteva kar nekaj tehničnega znanja in da odkrivajo lepoto grafike. Kriteriji ocenjevanja so bili kreativnost, izpovednost, likovno znanje, izvedba,  vse ob upoštevanju likovne tehnike. Mogoče je lepota likovne umetnosti ravno v tem, da se je ne moreš dokončno naučiti, znova in znova se moraš boriti za vsako črto, linijo, potezo, obliko, barvo. Tako postaja eno samo iskanje, ki mu ni konca,« je ob odprtju razstave dejal Todorče Atanasov.

test test test test test test test test

Deli z ostalimi