ZLATA PALETA – SODOBNO SLIKARSTVO 2018

Objavljeno dne

Otvoritev razstave je bila v soboto, 26.maja 2018 ob 18. uri v Delavskem domu v Trbovljah. V imenu Društva revirskih likovnikov je spregovoril predsednik Jure Crnkovič, v imenu strokovne komisije je spregovoril mag. Zoran Poznič, predsednica ZLDS Klavdija Sitar je podelila, priznanja, zahvale in certifikate.

Komisija je takole ocenila razstavljena dela: “Tako širok pojem, kot je sodobno slikarstvo, seveda predstavlja zelo težko in odgovomo nalogo pred katerokoli strokovno komisijo. Število prejetih del, različnih tehnik in smeri v sodobnern slikarstvu, kaže na to, da slovenska slikarska ljubiteljska srenja z velikimi koraki stopa v tista zgodovinska obdobja, ki so prinesla vrhunce v razumevanju vizualne kulture nasploh. nasploh. Zajeti so vsi -izmi 20. stoletja, od poizkusov dadaizrna, nadrealizma, futurizma, lahko bi rekli celo socrealizma, kar je zelo pohvalno. Pa vendar, strokovna kornisija ugotavlja, da kar precejten prispelih del svojo vsebino črpa iz mimetike. In to ne samo naslanjanja na že znana dela, ampak voasih na čisto preslikovanje, prerisovanje. To ni sprejemljivo. Ljubiteljski likovni ustvarjalec naj bi na začetku 21. stoletja vendarle, z vsemi informacijami, ki so mu na voljo, iznedril svoj izraz, svojo poetiko in predvsem črpal in svojega domišljijskega sveta. Vse našteto seveda nekateri izmed vas to zelo dobro obvladate. Nagrajena dela, pravzaprav vsa razstavljena dela, so nekako presek vsega tega, kar naj bi bila slovenska ljubiteljska srenja sposobna osmisliti in izvesti. In moramo reči, da je končni rezultat vseeno zadovoljiv, torej dober. Študij se vendarle izplača. Miselno-kreativni proces je nujen.”

Na razstavo so se iz Zavoda Ars Viva uvrstili na razstavo: Albina Kragelj z dvemi deli, Pogled skozi okno in Pred izpljutjem, Rasso Causevig z delom Regata in Željko Vertelj z delom Pristanišče. Sodelovala sta še Benjamin Žnidaršič in Andrej Levstik.

test test test test test test test test test

Deli z ostalimi