ZP 2021 Sodobno slikarstvo

Objavljeno dne

Vabimo vas na tematsko razstavo za Zlato paleto Sodobno slikarstvo, ki bo v času od 27.5. do 30.6.2021 v Methansovi hiši, Zg. Dražen vrh, Spodnja velka. Razstavo organizira ZLDS s pomočjo Likovnega društva Gornja Radgona. Na izboru so iz Zavoda Ars Viva sodelovali: Boris Šter, Ana Šter, Čadež Dragica, Renata Kovacz, Silvana Lautar, Janez Dragolič, Željko Vetrtelj in Benjamin Žnidaršič.

ZLATA PALETA SODOBNO SLIKARSTVO
Sam izraz Sodobna umetnost je pogostoma nerazumljen, podobno kot izraz klasično. 21. stoletje je prineslo s seboj nesluten razvoj novih načinov podajanja vizualnih vsebin. Pa vendar se izraz sodobno slikarstvo danes naslanja predvsem na izročilo slikarskih smeri 20. stoletja. Zgodba sodobnega slikarstva se v resnici začne z vsemi »izuri«. Futurizem, konstruktivizem, dadaizem, …, vse do abstrakcije v drugi polovici 20. stoletja (Pollock, Rothko,…) predstavljajo temelj tistega, Čemur rečemo sodobno slikarstvo. To niso krajine zamaskirane v inovativne barvne lestvice, to niso figure, ki so deformirane in vlečejo navdih pri mojstrih kot je Picasso, Modigliani, Sodobno slikarstvo pomeni predvsem introspekcijo, pogled vase in zmožnost svoj čustveno vizualni svet deliti z drugimi. Referiranje je zaželjeno, posnemanje je včasih nujno. Pa vendar v te svoje poskuse dodamo tudi sebi lastno poetiko, znanje in vizualno energijo.
Veliko prispelih del se nekako ni moglo odmakniti od klasičnega načina razmisleka o likovni ploskvi, zato je bil postopek izbora strokovne komisije zelo težak. Pa vendar mislimo, upoštevajoč vsa strokovna merila, ki jih takšen virtualen izbor postavlja pred žirante, da je končni izbor ter nagrajena dela nekakšen presek trenutka v času ter tisto naj boljše kar naša ljubiteljska likovna scena zmore postaviti pred publiko. V svojih vrhovih so izbrana dela enakovredna, ali celo predstavljajo presežno vrednost v celotnem polju vizualno-likovnega ustvarjanja danes na Slovenskem. Naj vam bo v užitek.

Mag. Zoran Poznič, akademski kipar Predsednik strokovne žirije

KATALOG – Sodobno slikarstvo 2021

test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi