Invalidi, ki so spremenili svet

Objavljeno dne

Na Kalemegdanu v Beogradu so 9. februarja 2022 predstavili razstavo »Invalidi, ki so spremenili svet«. Razstavo je odprl župan Zoran Radojičič.

– Fotografije z besedilom o življenju in uspehih invalidov z vsega sveta kažejo na tiste ljudi, ki se zaradi svoje drugačnosti soočajo s stigmo in predsodki. Kljub temu so uspeli doseči velike uspehe v poklicu in življenju – je dejal župan. Obenem verjame, da bo ta razstava pripomogla k temu, da bodo Beograjčani, pa tudi prebivalci mest iz vse Srbije, kjer bo razstava gostovala, pritegnili pozornost do invalidov, da bodo njihovi uspehi, delo in motivacija bolj vidni. Odprtja razstave se je udeležila tudi direktorica Javnega podjetja “Beogradska trdnjava” Marija Kuprešanin. Izrazila je zadovoljstvo, ker je bila ena tako pomembna razstava postavljena na novi lokaciji na Kalemegdanu. »Verjamem, da se bo ta razstava dotaknila src vseh obiskovalcev, saj majhne stvari spreminjajo svet. Pozivam vse krajane, da odprejo svoja srca tej izjemno pomembni temi,« je dejal direktorica Kuprešanin.

Kampanja »Invalidi spreminjajo svet« je namenjena ozaveščanju skupnosti in premagovanju predsodkov do invalidov, in ker so letošnjo akcijo podprla tuja veleposlaništva v Beogradu, so v projekt vključeni predlogi tujih držav po svetu. Slovensko veleposlaništvo v Beogradu je iz Slovenije predstavilo tri slikarje z usti, kot osebe, ki spreminjajo svet: Željka Vertlja, Benjamina Žnidaršiča in Vojka Gašperuta.

Razstava fotografij z besedilom o življenju in uspehu invalidov iz celega sveta bo v letu 2022 obiskala šest mest po Srbiji, obiskovalci pa bodo imeli priložnost spoznati zanimive življenjske zgodbe invalidov z vsega sveta. predstaviti tiste, ki se soočajo z večno stigmo različnosti in kljub temu dosegajo velike uspehe v svojih poklicih.

Center za lokalno demokracijo je že tretje leto zapored v sodelovanju z Ministrstvom za delo, zaposlovanje, vprašanja borcev in socialna vprašanja in veleposlaništvi, akreditiranimi v Beogradu, organizator istoimenske akcije kot razstave, s podporo za medije Color Media Communications. Cilj je ozaveščanje družbene skupnosti in premagovanje predsodkov do invalidov.

Letos je razstava gostovala v Šapcu, Zrenjaninu, Novem Sadu, v Inđiji in v Beogradu.

Ob kulturnem prazniku

test test test test test test test test test

Deli z ostalimi